Yao Ming är en kinesisk föredetta basketspelare, som spelat för lag både i Kina och USA. Han började spela basket för skojs skull redan vid nio års ålder, och visade sig snabbt ha riktig talang för sporten, vilket gjorde att han genom åren gick vidare till att spela på professionell nivå. Under sin sista säsong i NBA (National Basketball Association i USA) var han deras längsta spelare med sina 229 cm, och i april år 2016 tog han sin plats i Naismith Memorial Basketball Hall of Fame, bredvid andra storheter som Shaquille O’Neal och Allen Iverson.
En lång resa
Yao Ming föddes år 1980 i Shanghai, Kina. Hans föräldrar var båda över 190 cm långa och föredetta basketspelare, och när Yao föddes vägde han dubbelt så mycket som genomsnittet i Kina. Det är ett faktum att renlighet var viktigt i fortida kina, och trots att detta kvarstår i modern tid så hindrade det aldrig Yao från att spela och leka utomhus. Han fann snabbt sin passion för basket, och som tonåring spelade han för Shanghai Sharks juniorlag i CBA (Chinese Basketball Association). Han gjorde oerhört bra ifrån sig, trots sin fotskada som dämpade hans framgång något, och år 1999 övertalades han att söka till NBA. Detta var på grund av press från hans manager, som skulle få 33% av det han tjänade om han antogs, men kontraktet Yao övertalades att skriva under ansågs sedan vara ogiltigt. Det var först år 2002 som Yao valde att söka till NBA på egen hand.
Ett internationellt fenomen
Yao gjorde snabbt succé. Han började spela för Houston Rockets, och trots att han möttes av en hel del stereotyper och fördomar på grund av sin nationalitet, så fick han snart den respekt han förtjänade genom sitt högklassiga spel. Han avslutade sin spelkarriär år 2011, och har sedan dess gift sig, fått barn, kämpat för utrotningshotade elefanter och producerat en dokumentär om den vita noshörningen, samt börjat studera vid Jiao Tong University i Shanghai. Utöver sin sportkarriär har Yao Ming även gjort sig känd som en meme. Det var år 2009 som en screenshot från en presskonferens dök upp, där Yaos skrattande ansikte snabbt blev ett internetfenomen. Denna meme, som del av rage comic-fenomenet, har sedan dess blivit känd som ”bitch, please”, och känns igen av miljoner människor som inte nödvändigtvis har någon aning om vem bilden faktiskt föreställer. Hur man än vet vem Yao Ming är, så har han definitivt blivit en ikon.
Be the first to comment on "Yao Ming"