Världens näst längsta man med långa kliv mot Paralympics

Sitting volleyball for people with disabilities

Kort sagt, alla i Paralympics är hjältar bara genom att ställa upp, men vissa sticker ut lite mer än andra. I sittande volleyboll tävlar iraniern Morteza Mehrzad. Han är inte bara en av sitt lags bästa spelare och meste poänggörare. Han är också 246 centimeter lång och därmed världens näst längsta man. Han föddes med den mycket ovanliga sjukdomen akromegali som ger en onormal kroppslig tillväxt på grund av alldeles för hög utsöndring av tillväxthormon i blodet. När han var yngre gick hans bäcken sönder och hans högra ben slutade växa, vilket gör att han spenderar sitt liv i rullstol.

Vågade inte gå ut

Morteza Mehrzad tycker mycket illa om sin sjukdom och innan han blev upptäckt och kom med i landslaget i volleyboll vågade han inte gå ut eftersom han tyckte att alla tittade på honom och skrattade åt honom. Hans sjukdom gör nämligen inte bara att han är onormalt lång. Hans ansikte har också utväxter och ser lite deformerat ut på grund av onormal brosktillverkning. Men i somras gick alltså Världens näst längsta man till final i Paralympics där han senare också tog hem guldet till Iran. Nu vill människor fotograferas med honom för hans insatser i landslaget och för att han är känd, vilket har gjort hans självförtroende mycket bättre.

Turken fem centimeter längre

Världens längsta man är fem centimeter längre än Morteza Mehrzad och kommer från Turkiet. Sultan Kösen är med i Guinnes rekordbok inte bara för sin längd utan också för att han har längst fötter och störst händer i världen. Dessa båda herrar har dock en bra bit till godo till världens genom tiderna längsta man. Robert Wadlow från USA bekräftades vara 272 centimeter lång strax innan sin död 1940. Men även han kan hamna i skuggan, ifall de ben man hittade i Frankrike 1890 skulle visa sig kunna bekräfta längden på ”jätten från Castelnau”, som han kommit att kallas. Hans benrester visar på att han var upp emot tre och en halv meter lång.

Be the first to comment on "Världens näst längsta man med långa kliv mot Paralympics"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*