Köra bil när man är lång

Många känner kanske till att det kan vara svårt att resa om man är en lång person. Särskilt på flyg men även tåg kommer ofta upp i diskussioner. På flyg är det svårt att resa i vanlig ekonomiklass om man är en bit längre än medellång då benen inte riktigt får plats och det ofta blir obekvämt både för den långa resenären i fråga och hens medpassagerare. Men att köra bil när man är lång har inte fått lika stor uppmärksamhet. Många bilmodeller har alldeles för trånga förarsäten för människor över medellängd, och även om stolen går att justera så blir det lite plats kvar för övriga passagerare. Ett kanske lite ovanligare problem inom detta område är att det blir svårt att dricka ur vanliga petflaskor för längre förare då det inte går att vinkla flaskan tillräckligt utan att den slår i taket. Det är dock möjligtvis ett av de mindre allvarliga problemen…

Bekvämt och praktiskt

Det kan vara praktiskt att välja en lite större bilmodell för personer över medellängd, Audi, Volvo, och Volkswagen funkar ofta bra. Men förvånansvärt många mindre bilmodeller kan också fungera så länge det är tillräckligt högt i tak (och du inte har medpassagerare i bilen särskilt ofta). Dock går flera asiatiska bilmodeller bort då många är byggda för något mindre människor och dessutom så går det inte att justera sätena i lika många lägen. Har du inte råd eller möjlighet att köpa någon av de rymligare bilmodellerna så kan man ta till andra metoder så som att ta ut sätet och sitta på en kudde på golvet. Detta är dock inte att rekommendera med tanke på trafiksäkerhet och annat. oavsett längd är det från och med 2018 förbjudet för alla bilförare att prata i mobiltelefon. Denna lagen finns ju sedan tidigare men en ny justering har gjort lagen bredare och innefattar nu även rattsurfning och att sms:a utan handsfree när du kör bil. Det blir med andra ord olagligt att hålla mobilen i handen när du kör bil.

Andra alternativ för långa bilförare

Har du inte möjlighet att investera i din alldeles egna bil så kan du fundera på om privatleasing är ett smart sätt att ta sig runt. Varje avtal skiljer sig men ofta kan man få service, försäkring och vinterdäck inkluderat i avtalet, till en högre avgift. Det är också ett skönt sätt att köra en sprillans ny bil utan att ta på sig den stora kostanden att köpa en egen. Dessutom behöver du inte tänka på andrahandsvärdet. Men tänk på att läsa igenom avtalet noggrant innan du skriver på då det är viktigt att veta vad som ingår. Det är till exempel väldigt vanligt att ett vissst antal mil är begränsat i avtalet, ofta omkring 1500 mil per år. Många avtal går också över längre tid, gärna upp till tre år. Men det kan vara värt det för att slippa tänka på försäkring och service och alltid ha någon annan som i slutändan är ansvarig för bilen.

Be the first to comment on "Köra bil när man är lång"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*