Världens längsta man

Läste du i Guiness rekordbok om olika märkliga rekord när du var barn? Några av de mer fascinerande rekorden är de som rörde sig kring människor som på något sätt utmärkte sig med en yttre eller inre egenskap eller något fenomen. Det handlade bland annat om långa personer, där världsrekordet för att vara världens längsta man länge tillhörde Robert Wadlow. Idag är det något osäkert om han verkligen kan betraktas som världens längsta man men med sina 272 centimeter är han i alla fall en av dem som tävlar om platsen.

Measuring a men. Metaphoric view of a test before employment

Att vara lång

I Sverige är medellängden för kvinnor cirka 167 centimeter medan den hos män ligger på lit drygt 180 centimeter. Svenskar tillhör den längsta befolkningen som finns i världen. Världens längsta man Robert Wadlow var dock amerikan och föddes i Illinos i USA, år 1918. Att vara lång är inte bara en yttre omständighet som gör att man behöver ducka för att komma in genom dörrposter, utan det innebär även en kraftig påfrestning för kroppen. Att vara lång kan innebära att kroppen tar längre tid på sig att transportera runt syre och näringsämnen, vilket bokstavligen beror på längden. Därför kan långa personer lida av hastigt sjunkande blodtryck eller allvarligare problem som bråck och slitna leder. Samhället är anpassat efter medellängden men är du nästan två meter lång eller längre kan det vara värt att investera i en kontinentalsäng för att sova ordentligt utan att fötterna sticker ut utanför sängens kant. I vissa kommuner kan man få större sängar subventionerade.

Kamp om titeln

Sultan Kösen är mannen som idag innehar titeln som världens längsta man. När det gäller att kora världens längsta man har det varit en kamp om titeln, där vissa långa män har strukits från listan även om de har innehaft titeln ett tag. Detta beror dels på skillnader i mätinstrument men även att vissa av dessa långa människor har fortsatt växa, även om de enligt en normativ skala borde ha nått sin absoluta topp redan. Rekordet och titeln utfärdas fortfarande av Guiness rekordbok som gärna vill använda sina egna mätinstrument vid alla nya rekordförsök. Sultan Kösen är från Turkiet och mäter 251 centimeter ovanför havet. Han har haft titeln som världens längsta man sedan 2009 och säger att fördelarna med längden är att han alltid har bra utsikt, men att nackdelarna är att det är svårt att shoppa kläder, hitta skor som är stora nog och att få plats i normalstora personbilar.

Be the first to comment on "Världens längsta man"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*