Hur lång kan man bli

Giant love.

Det finns många olika saker som bestämmer hur lång du kommer bli men några av de viktigaste faktorerna är genetik och miljö. Sjukdomar kan både främja och hämma tillväxten och det spelar också roll när puberteten slår till i barnets uppväxt. Finns det då någon maxgräns för hur lång man kan bli eller kan vissa fortsätta växa hela livet? Om man kollar på listan över de längsta människorna i den dokumenterade världshistorien så finner man att det finns ett antal personer som nått otroliga längder. På den absoluta toppen finner vi Robert Wadlow, amerikanaren som är känd som historiens längsta människa.

Robert Wadlow – Historiens längsta man

Det var tur att Robert Wadlow aldrig besökte några kontorshotell Stockholm, då han med största sannolikhet inte kunnat ta sig igenom våra dörrar. Trots att Sverige har en relativt lång befolkning så går det inte att jämföra med den Illinois-födda Robert. Han föddes som ett barn av normal längd och det inte förrän senare som han började växa våldsamt. Man tror att hans otroliga längd berodde på problematik i hypofysen. När Robert var fem år gammal och började på dagis var han 169 cm lång och hade på sig kläder som passade en 17-åring. Två år senare, vid sjuårsåldern, hade han nått normallängden hos en fullvuxen man: ca 178 cm. Mellan tio- och elvaårsåldern hade han passerat två meter och vägde strax över 100 kg. Han fortsatte att växa tio centimeter per år i genomsnitt. Robert fick dock problem med sin längd och precis som med andra extremt långa människor behövde han hjälp.

kingsizeclub2.se

Hur lång blev Robert Wadlow?

Robert Wadlow fick stor uppmärksamhet efter att han turnerade med Ringling Brothers Circus, en show där han visades upp för fascinerade besökare. Två år efteråt gjorde han även en turné med skoföretaget Interco som även såg till att tillverka specialskor till honom. Roberts skor mätte 68 i europeisk storlek. Under ett uppträdande på Manistee National Forest Festival fick han en infektion på grund av en defekt ortos, det hjälpmedel som hjälpte honom med hans gång. Han blev genast behandlad men på grund av problematik med immunförsvaret dog han, elva dagar efter att han drabbats av infektionen. 18 dagar innan han dog hade han blivit mätt av doktorerna C. M. Charles och Cyril MacBryde från Washingtons Universitet i St. Louis, Missouri. Han mätte då 272 cm och hade redan passerat den tidigare rekordhållaren John Rogan med hästlängder. John Rogan är nummer två på listan över de längsta personerna i världshistorien och han mätte 244 cm.

Be the first to comment on "Hur lång kan man bli"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*