Skäms du för att vara lång och kvinna?

Det finns inte många stunder på en dag som vi inte möts av olika ideal på hur en kvinna förväntas se ut. Vi matas med allt från dietpiller, träningshetsande och vilka

kläder som är inne och vilka kläder som är ute. Därutöver kommer även den typiska kvinnliga figuren in i bilden, hur den ideala kvinnan förväntas se ut. I en

undersökning från YouGov anges att den optimala längden för kvinnor, sett ur männens ögon, är 162 cm. Att längd är en uteslutande faktor kan för många upplevas som kränkande eftersom längd är högst biologiskt och ingenting som egentligen går att förändra.

I Sverige är kvinnorna generellt långa

Egentligen är det inte ovanligt att vara en lång kvinna i Sverige men det kan ändå inte uteslutas att många kvinnor upplever en viss skam över sin längd även i Sverige. Att ha kroppsliga komplex behöver inte nödvändigtvis kopplas till längd, men om ens avbildade egenskap är längden, tenderar det att bli så att längden upplevs som ett komplex. I Expressen anges att det i huvudsak är unga kvinnor som drabbas av utseendekomplex. Det finns ingenting givet i att vara lång som förutsätter att det leder till komplex, men precis som till andra kroppsliga avvikelser, är det vanligare att tjejer har kroppskomplex vilket utgör grunden till en viss psykisk ohälsa.

Längdfixering – både bland män och kvinnor

Om män föredrar kortare kvinnor så föredrar kvinnor generellt att män är längre. Att då vara närmare 185-190 cm som kvinna gör dejtingmarknaden oerhört mycket svårare. Att få bukt med sin längdkomplex kan därför innebära att en viss behandling behöver göras. KBT är en form av behandling som ökat i behandlingsform för kvinnor som fastnat i spelberoende. Precis som kroppsfixering är ett utlopp för en depression kan även kroppsfixeringen behöva behandlas.

Lång och kvinna har bara fördelar

Det kan tyckas vara ett grovt påstående att det bara finns fördelar med att vara lång och kvinna – men det är ju sant. Precis som alkoholister kan behöva ljung & sjöberg information om alkoholproblem på arbetsplatsen behöver tjejer med kroppskomplex också få möjlighet att behandla sin depression och känna sig starka och energifyllda. Att behandla olika psykologiska åkommor med positivt tänkande (”positivitet”) är ett historiskt och välbeprövat koncept.

De bästa tipsen för att hantera ohälsa över sin egen längd är att pröva dessa:

  • Gör en lista över alla fördelar du upplevt av att vara lång. Kanske når du upp till alla skåp hemma? Du ser bättre i en folkmassa? Hur banala fördelar du än kan komma på, skriv ner dem!
  • Tänk på hur ditt liv skulle se ut om du var väldigt väldigt kort istället? Det är en form av omvänd psykologi som kan få dig på bättre tankar.
  • Sluta grubbla över din längd och lev! Försök komma ur dina enfaldiga tankemönster och fokusera på det i livet som faktiskt gör dig glad!

Be the first to comment on "Skäms du för att vara lång och kvinna?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*