Artros hos långa människor

För personer som är mycket långa finns det ett särskilt stort hinder: allt som är konstruerat för korta människor som standard. Det kan gälla alltifrån buss- och

flygplanssäten utan tillräcklig plats för benen till dörrkarmar som är för låga. De senare utgör en stor risk för att slå i huvudet, vilket är en bidragande faktor till varför många långa personer sjunker ihop och får riktigt dålig hållning och de medföljande rygg- och nackproblem som då kommer över tid. Även knän och höfter hos långa människor löper stor risk att överbelastas, eftersom mer kroppsvikt från både skelett och muskler ökar belastningen på dessa jämfört med en kort person.

Vad är artros?

Artros är en ledsjukdom som uppkommer från överbelastade leder över tid, om nedbrytningen och uppbyggnaden av brosket i leden kommer i obalans. Riskfaktorerna för att drabbas av artros är ärftlighet, aktivitetsnivå, muskelsvaghet, ålder, ledskador och övervikt. Åkomman kan göra mycket ont och leden kan även bli inflammerad vilket ökar smärtan ytterligare. Du kan också hitta mer information hos Artros.org, som ger vägledning i hur du kan hantera din artros. Artros och reumatism kan på ytan verka som samma sak, men reumatoid artrit är en autoimmun inflammationssjukdom, medan artros beror på nedbrytningen av brosk delvis till följd av felbelastning.

Behandling

Första stegen i behandling av artros är sjukgymnastik och information, i form av artrosskola där du lär dig strategier för att minska belastningen och smärtan, samt bygger upp muskelstyrkan för att skydda den drabbade leden. Styrketräning är en bra metod för att skydda lederna mot artros, och förbättra din hälsa rent generellt så länge man gör momenten rätt för att undvika felbelastningar och skador. Artros.org har en app till både Apple och Android som heter Joint Academy där du kan få all information du behöver om artros och kontakt med en personlig fysioterapeut. Lättare smärtstillande och inflammationsdämpande tabletter såsom ibuprofen och liknande samt smärtdämpande gel är vanliga för mindre allvarliga fall av artros. Om det är lite allvarligare kan kortisoninjektioner vara aktuellt. Även käppar och stödskenor kan framgångsrikt användas som hjälpmedel.

Om de tidigare nämnda artrosbehandlingarna inte hjälper tillräckligt kan operation vara en utväg, men detta medför sina egna utmaningar då alla ledproteser kräver rejäla invasiva ingrepp som tar tid att återhämta sig ifrån. Är ryggraden såsom nacken den kroppsdel som är drabbad av artros är operation sällan ett alternativ.

Kosten spelar stor roll i att reglera nybildandet av viktiga komponenter i kroppen, såsom brosk. Det kan därför vara en bra idé att leta reda på böcker om inflammationshämmande och läkande kost om symptomen på artros eller någon inflammationssjukdom börjar visa sig. Denna typ av kost brukar också hjälpa till med att reducera eventuell övervikt vilket också minskar effekterna av artros.

Be the first to comment on "Artros hos långa människor"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*