Kan man operera sig längre?

En kort person kan lida av att man är kort, speciellt kan det kännas jobbigt att bo i ett land där genomsnittslängden ligger betydligt högre än den egna längden. Det

kan vara jobbigt att hitta en partner med samma längd eller en som till och med är kortare. I en tid där man i stort sett kan operera det mesta – kan man operera sig längre? Och är det värt det?

Faktum är att man idag kan göra sig lite längre. Operationen heter benförlängning och innebär att du förlänger skelettet i benen. Flera personer hade redan när operationen blev känd som estetisk plastikoperation, bokat in sig för en konsultation. Operationen är ganska ovanlig inom plastikkirurgi och kan gå fel om man inte har rätt läkare.

Benförlängning

Vissa personer slutar växa tidigt eller verkar aldrig riktigt sätta igång att växa. Det kan skapa stora komplex och leda till mobbning i unga år och även senare i livet. Det finns dock en lösning på problemet även om många avråder från det. Det kallas för benförlängning och innebär att man kapar skelettet i benen och förlänger det. Det är således lite mer komplicerat än en skäggtransplantation som män kan göra för att ta bort komplexen av att ha för lite skäggväxt.

Benförlängning har idag blivit alltmer enkel att göra med nya tekniker och allt mer utvecklade metoder. Det är ett rent skönhetsingrepp men än så länge görs det inte i Sverige. Om man vill förlänga benen måste man med andra ord bege sig utomlands om det är aktuellt. Däremot utförs operationen om patienten har ett ben som är kortare än det andra eller om det kortheten hindrar en i vardagen. Det finns huvudsakligen två metoder att använda sig av där den ena är mindre komplicerad och kräver kortare konvalescens.

Vid operationen bryter man benet och åstadkommer ett mellanrum där fixering används. Nytt ben växer ut i öppningen och bildar således ett längre ben.

Ilizarov-metoden är den första metoden man använder för att förlänga benen. Dock krävs det mycket av patienten efteråt med en lång tid när man är rullstolsbunden och sängliggande. Ilizarov-metoden innebär att man förlänger benet och sätter en spik och tunna trådar i det för fixering. Det är en rysk metod som utvecklades på 50-talet, egentligen enbart för att rädda brutna ben som läkt fel.

Holyfix-metoden är den moderna metoden som vanligtvis används idag. Det baseras på samma princip genom att fixera det brutna benet med skruvar, dock på ett annat sätt än den forna metoden. Med Holyfix kan patienten gå under hela läkningsprocessen och i slutändan tar man bort skruvarna och fixeringen. Denna metod anses både mer snabbläkande och mer stabil. Man kan förlänga benen långt över 5 cm men ju mer man förlänger desto större risker finns det.

När en benförlängning har gjorts är det extremt viktigt med uppföljning och att förstärka det nya benet.

Be the first to comment on "Kan man operera sig längre?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*