Hälsa och längd

Många människor strävar efter att vara längre än de är – så till den milda grad att det nu finns sätt att t.ex. förlänga sina ben, rent estetiskt talat. Man går då in och

kapar skelettet och vinner några centimeter genom en förlängning. Dock är detta ett mycket svårt ingrepp och inget att rekommendera om man inte är nödvändigt tvungen till det. Ett betydligt säkrare och billigare sätt är att använda sig av klackar. Men allt är inte guld och gröna skogar för långa personer, även om viss forskning eller studier visar på motsatsen vad gäller ekonomi m.m. Deras hälsa kan ibland ta mer stryk, även om det också sägs att längre människor har längre livslängd än kortare människor.

I övrigt har långa personer samma förutsättningar som korta och brukar leva lika normalt som övriga befolkningen. De kan boka en flyttfirma Göteborg, flyga i trånga lågprisflygplan och trängas på tågen de också. I Europa är också folk längre än i t.ex Asien och samhället är lika anpassat efter en längre människa, såväl som en kortare.

Blodproppar – högre risk för längre personer

Forskare har kommit underfund med att längre personer har lättare att få blodproppar än kortare. Detta kan skilja hela 65 % mellan en man på 160 cm och en man på näst intill 190 cm. Samma sak gäller för korta respektive långa kvinnor. Vad detta beror på är inte helt klarlagt, men många forskare menar att det har att göra med att det finns en större yta där blodproppar kan samla sig på grund av att långa personer har längre ådror.

Ökad cancerrisk

Sjukdomar som cancer har mer tendens att bita sig fast hos folk med påtaglig längd, än hos kortväxta. faktum är att med var 6,35:e centimeter så ökar risken med hela 4 % att få cancer. Anledningen till detta är att det finns fler celler som ingår i förnyelseprocessen och att de inre organen är större. Den typ av cancer som gör att långa människor ligger i riskzonen mer än övrigt folk, varierar – men man har ändå sett att långa och överviktiga män löper större risk för prostatacancer och långa kvinnor får lättare att drabbas av bröstcancer, tarmcancer och äggstockscancer.

Hjärtproblem – både ja och nej

Långa personer, och då framför allt kvinnor, har lättare att utveckla förmaksflimmer i hjärtmuskulaturen. Detta innebär att hjärtat utvidgas och det kan leda till stora problem. Dock har andra hjärtsjukdomar visat sig minska för längre män och kvinnor – d v s sådana sjukdomar som är kopplade till förhöjt kolesterol osv.

Det är dock värt att poängtera att dessa studier inte innebär att bara för att du är lång, kommer du att drabbas av sjukdomar eller problem. Andra faktorer spelar givetvis en stor roll, såsom kost, motion och andra levnadsvanor.

Be the first to comment on "Hälsa och längd"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*