Långa människor för- och nackdelar

Längden på en människa påverkas av flera olika faktorer. Vanligt är att man ärver sina gener från föräldrarna och därför också blir lång, eller kort, beroende på tidigare generationer. Men till 20 % påverkas också vår kroppsbyggnad av miljö och hälsa under barndomsåren. Är du undernärd och har brist på medicin under dina uppväxtår kommer din kropp inte kunna växa och utvecklas på samma sätt som under bättre förutsättningar. Detta gör att länder som har ett överflöd på mat och hälsovård ofta har en längre genomsnittsbefolkning än länder med färre resurser eller fattigare förutsättningar. I vardagslivet finns det dock för- och nackdelar med att vara lång.

Näringsrik mat och kroppsbyggnad

Människans kroppsbyggnad påverkas till stor del av vad man äter, i första hand uppväxtåren som sedan präglar resten av livet. För en väl fungerande kroppkonstruktion, både på in- och utsidan, är vår kost den viktigaste nyckeln till hälsa. Både ett kort- och långsiktigt välmående är beroende av varierad och nyttig mat även om du inte tränar mycket eller vill bygga muskler. De vanliga funktionerna i kroppen kräver all sorts energi och näring från olika källor. Det gäller att inte bara äta en typ av fettsnål, grön mat, utan att kunna variera och balansera sin kost utan att utesluta vad man tror är onyttigt. Matlagning kan verka som en djungel för många, så tveka inte att ta hjälp av receptsidor som exempelvis matklubben.nu där du enkelt kan hitta lättlagad och smart mat för alla kroppstyper och behov. Att lära sig laga bra mat är första steget till att ta bättre hand om sig själv och bli bättre på sin egen hälsa.Långa människorm för- och nackdelar 1

Bra eller dåligt att vara lång?

De uppenbara fördelarna med att vara lång är givetvis att man har stor räckvidd, syns lätt och har en bättre överblick i stora folkmassor. Att stå och trängas på en konsert är inga problem när man är lång, man ser scenen tydligt oavsett var man står. Man blir dock ofta påmind om att det kan vara en nackdel att vara lång. Att sitta längre sträckor på bussar eller flyg utan att röra sig blir snabbt en påfrestning för långa människor. Att handla kläder som sitter bra blir svårare, särskilt eftersom långa människor ofta är slanka eller smala i tonåren. Sängar kommer vanligen i en och samma standardlängd och man får lämna fötterna utstickande från både säng och täcke. Precis som med korta människor har det sina för- och nackdelar att vara lång. Oavsett vilka gener man har är det viktigaste att man ser till sin hälsa och äter både medvetet och rätt.

Be the first to comment on "Långa människor för- och nackdelar"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*